Frankrijk kan mogelijk toch aanhaken bij het economische herstel in Europa. Inkoopmanagers uit de Franse industrie en dienstverleners zien plots groei in maart. Duitsland neemt nog altijd het voortouw, maar de groeispurt bij de Oosterburen vlakt iets af.

Dat blijkt uit de jongste peiling van bureau Markit onder Franse inkoopmanagers in Duitsland en Frankrijk.

Die leverde wat betreft Frankrijk voor maart cijfers op die duiden op groeiherstel, terwijl de Duitse turbogroei iets minder uitbundig wordt.

Frankrijk: van krimp naar groei

Zowel bij de diensten als de industrie ging het in Frankrijk beter. De inkoopindex voor de Franse industrie kwam in maart uit op op 51,9 punten, tegen een niveau van 49,7 punten in februari.

Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder is sprake van krimp. Het industriële indexcijfer van maart was het hoogste in 33 maanden en werd gevoed door een toename van nieuwe orders.

Bij de Franse dienstenindex kwam het cijfer voor maart uit op 51,4 punten, terwijl deze index in februari nog een stand van 47,2 punten noteerde. Hier is dus sprake van een stevige opleving, die volgens respondenten vooral te maken had met een verbeterde vraag en succesvolle marketingacties.

Opleving economie Frankrijk

"Deze sterk verbeterde cijfers over maart suggereren dat de private sector de goede kant op beweegt", stelde Markit-econoom Jack Kennedy in een toelichting op de Franse cijfers.

"Orderportefeuilles laten groei zien en de expansie wordt gedragen door verbeterde condities in binnen- en buitenland. Wel zijn er aanwijzingen dat prijsverlagingen nodig zijn om omzetten te ondersteunen."

Duitsland: tandje lager

In Duitsland ligt het groeitempo op alle fronten een stuk hoger dan in Frankrijk, maar de vaart lijkt er een beetje uit te raken.

Zo kwam het indexcijfer voor de Duitse industrie in maart uit op 53,8 punten, tegen 54,8 punten een maand eerder. Ook bij de dienstensector was sprake van een lichte terugval: het indexcijfer van maart lag op 54, tegen een niveau van 55,9 in februari.

Per saldo is nog wel sprake van stevige groei, maar Duitse bedrijven rapporteren een tragere toename van nieuwe orders. Positief was wel dat de werkgelegenheid voor de vijfde maand op rij toenam, vooral doordat bedrijven in de dienstensector meer mensen aannemen.

Markit-econoom Oliver Kolodselke schat dat de Duitse economie op basis van de huidige inkoopcijfers een groei van 0,7 procent kan laten zien over het eerste kwartaal van dit jaar.

Lees ook

De 8 gekste subsidies in Duitsland: half miljoen voor hanensperma

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl